1956 – az élménypedagógia eszközeivel

Immár harmadik éve – alkalmazkodva a mostani generáció igényeihez – a projektoktatás lehetőségeit kihasználva emlékeztünk meg az 1956-os eseményekről iskolánkban.
Az alsó tagozat és az 5. évfolyam számára korosztályuknak megfelelő játékos feladatlapot állítottunk össze (szóháló, sakklépés, egérrágta szöveg, összekötős, rajz, stb.).
A 6. osztályosok a Szabadság vihara című dokumentumfilmet tekintették meg. Tudásukat a látottakból összeállított totó segítségével ellenőrizték.
A program végén az alsósok az iskola udvarán ültetett „emlékfá”-nál, míg az 5. és 6. évfolyam tanulói a kerületben található 1956-os emlékműnél rótták le kegyeletüket hőseink előtt. Erre az alkalomra minden osztály egy szabadon választott költemény elszavalásával, illetve saját készítésű koszorúk, zászlók elhelyezésével készült.
A 7. évfolyam – kihasználva iskolánk közelségét – a 301-es parcella, valamint a Nemzeti Gyászpark Látogatóközpontjának megtekintésével emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc kultikus alakjairól. Itt történészek segítségével interaktív foglalkozáson vettek részt, majd egy közös koszorú elhelyezésével fejezték ki tiszteletüket hőseink iránt.
A 8. évfolyam tanulói több program közül választhattak: vagy múzeumi szakvezetéssel ismerték meg a forradalom eseményeit, vagy egy belvárosi sétát tettek ugyancsak idegenvezetéssel az 1956-os harcok helyszínein.
Az ünnephez, a hagyományokhoz hűen „házi kiállítás” is készült interaktív díszlettel (barikád), játékkal (HH dominó). Célunk az adott ünnepkör más szemszögből való bemutatása volt, idén a világpolitikai kitekintésre helyeztük a hangsúlyt.
Tapasztalatunk szerint a mai generáció nehezen fogadja el a „könyvszagú, kötelező” programokat. Az élménypedagógia lehetőséget teremt a „játszva tanulni” elv alkalmazására, melynek során több tantárgy ismereteit lehet összekapcsolni (irodalom, történelem, földrajz, művészetek, technika, honismeret, stb.). A visszajelzések alapján a jövőben is így kívánjuk közelebb hozni a nemzeti ünnepeinket a gyermekek számára.
Természetesen a programsorozat sikerének kulcsa az összehangolt pedagógiai munka és a támogató környezet. Köszönjük az osztályfőnököknek és kísérőtanároknak a programok lebonyolításában nyújtott közreműködését. Külön kiemelnénk Bota Melinda (temetői látogatás), Mika Ágnes (totó), Kissné Szendrő Mónika, Mattes Bernadett, Szederkényi Edina és Kiss Szilárd (díszlet) segítségét.

Le Long Gabriella és Nagyné Steierlein Tünde