Föld napja

Sok éve jelenik meg valamilyen módon Föld napjához kapcsolódó program iskolánkban. Előfordult már több fordulós levelező verseny, virágültetés, a közeli parkok megtisztítása vagy akadályverseny. Ebben az éven éppen szombati munkanap előzte meg azt a dátumot, mellyen világszerte a figyelem központjában kerül bolygónk sorsa és a lakóinak felelőssége élőhelyük megóvása érdekében. Ezért április 21-én egész napunk a Földről szólt.

A diákok választattak a kirándulás és a versenyfeladatok között. Akik az első lehetőséget részesítették előnyben, elsétáltak kerületünk páratlan természetvédelmi kincséhez, a Merzse-mocsárhoz. Természetesen a résztvevők előzőleg aláírásukkal tettek bizonyságot amellett, hogy a ritka állat – és növényfajoknak menedéket adó természetvédelmi területen séta közben is kiemelten ügyelnek annak megóvására.

Aki inkább az iskolában maradt, feladatok özönével találta szemben magát. A szervezők úgy állították össze a tennivalókat, hogy minden tantárgyhoz kapcsolódtak, a közös nevező azonban mindenhol a Föld volt. A legbátrabbak védett állatok után kutattak az iskola épületében, mások számoltak, színeztek, rejtvényeket fejtettek lankadatlan. Közben szépült az iskola folyosója is: az egyik előzetes feladat plakát készítése volt, a gyerekek pedig szívesen készítettek legkedvesebb védett állataikról látványos transzparenseket.

A következő évi Föld napjáig pedig a nap folyamán tanult ötletekkel óvjuk környezetünket.