Határtalanul Felvidék

  1. április 9-12 között a Budapest XVII. Kerületi Czimra Gyula Általános Iskola 65 diákja és 6 pedagógusa már hetedik alkalommal vett részt a Határtalanul pályázat keretében tett kiránduláson, ez alkalommal Felvidéken.

Első megállónk Ipolyballogon volt, a helyi általános iskolában. A szívélyes vendéglátás során az iskola igazgatója bemutatatta a technikai eszközökkel jól felszerelt iskolájukat (digitális tábla minden tanteremben, számítógépek), beszélt a 100 fős iskola múltjáról, jelenéről, terveikről. Közben tanulóink ismerkedtek az ottani tanulókkal, ellátogattak az osztálytermekbe és átadták az általunk vitt ajándékokat: társasjátékokat, puzzle-ket.

Aznapi következő megállónk Szklabonyán (Mikszáthfalva) volt, ahol a „nagy palóc mesemondónk”, Mikszáth Kálmán szülőhelyére látogattunk el és, ahol a helyi idegenvezető részletesen mesélt az író életéről, családjáról, munkásságáról.

Következő irodalmi témájú megállónk Alsósztregovára vezetett, a Madách kastélyba. Itteni túravezetőnk is részletesen bemutatta Madách Imre, a sztregovai remete kastélybeli életét, munkásságát, kitérve Madách fő művének, Az Ember tragédiájának részletekbe menő bemutatására.

Aznapi utolsó megállónk a Füleki várba vezetett, ahol előadást hallgattunk meg a vár történetéről és a szikrázó napsütésben a várat is megmásztuk. Estére már jóleső fáradtsággal foglaltuk el szobáinkat a Kokava Linia vendégházban és fogyasztottuk el az ízletes, minden igényt kielégítő vacsoránkat.

A második napi utunk a festői szépségű Ótátrafüredre vitt, ahonnan siklóvonattal közelítettük meg a Tarajka turistacélpontot, gyalog téve meg az utat a Tar-pataki vízesésekhez.

Az egymás fölött, egymáshoz közel elhelyezkedő vízesések a zuhatagok összetett rendszerét alkotják Ragyogó napsütésben csodálhattuk meg a világhíres Lomnici csúcsot.

A harmadik napon városnéző túrát tettünk Besztercebányán: sétát tettünk a városban (Óratorony, Német templom, Mária szobor, Thurzó ház). Következő megállónk az UNESCO világörökség listáján szereplő festői kisvárosba, Selmecbányára vezetett, ahol rövid várostörténetet hallhattunk a város legendáiról, valamint ellátogattunk a helyi bányászmúzeumba, megcsodálhattuk a város evangélikus líceumát, melynek egykor diákja volt Petőfi Sándor és Mikszáth Kálmán. Aznapi utolsó célpontunk a Zólyomi vár volt: Balassi Bálint, első magyarul verselő költőnk szülőhelye.

Negyedik és egyben hazafelé vezető útunk első célpontja Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű várrom-együtteséhez, a Szepesi várhoz vezetett, mely szintén szerepel az UNESCO világörökség listáján. Délután megálltunk Kassán, ahol látogatást tettünk a Rodostó házban, melynek berendezési tárgyai java részét a törökországi Rodostóból hozták, Rákóczi fejedelem száműzetésének helyszínéről.

A megemlékezés virágait helyeztük el a ház udvarán levő Rákóczi szobornál így tisztelegve nagy fejedelmünk emléke előtt. Utolsó úticélunk a főtéren levő monumentális, gótikus Szent Erzsébet székesegyházba vezetett, ahol meséltek a templom történetéről, és a kriptában Rákóczi fejedelem sírját is meglátogattuk: elénekelve a Himnuszt.

Köszönjük tanulóinknak a figyelmet és a fegyelmet, amelyet az út során tanúsítottak, a Student Lines utazási Irodának a remek programok összeállítását, idegenvezetőnknek a pontos, részletes információkat, tájékoztatást és sofőrjeinknek a biztonságos vezetést.