Oláh György zoológus járt nálunk..

„Amazónia egyik eldugott zugában, az Andok lábainál található a Candamo-völgy. Egy áthatolhatatlan őserdővel borított, lakatlan vidék, ahol indiánok sem éltek soha. Ide vezetett nemzetközi kutató expedíciót Dr. Oláh György zoológus, hogy genetikai módszerekkel vizsgálja meg az itt élő arapapagájok populációját. De a dzsungel mélyén nem könnyű hozzájutni a DNS mintákhoz…”

Argentínában,Mexikóban, Peruban és Bolíviában végzett munkáról tartott élménybeszámolót meghívott vendégünk.

Argentínában a kékhomlokú amazonpapagájokat kutatta egy mocsaras helyen. A fák odúiban fészkelő papagájokon végeztek összehasonlító méréseket. Mesélt a kis falvak kedves lakóiról, akik  segítőkészsége nagy lendületet adott kutatásaikhoz. Ott tartózkodásuk idején több alkalommal találtak kifosztott fészkeket ahonnan az elrabolt amazonpapagáj fiókákat feketepiacon értékesítik. Elszomorító volt hallani, hogy ezeknek a kismadaraknak a 90 % nem éli túl a szállítást sem.

Mexikóban a Sierra-Madre hegységnél dolgozva az élővilágon túl az igazi élményt a helyi ételspecialitások jelentették, melyek nagyon fűszeresek, és csípősek voltak a meglátása szerint. Előadónk remek fotóinak segítségével a mexikói kultúrába is betekinthettünk, melyet nagyon érdekesnek találtam

Kalandos útjai során  sokféle közlekedési eszközt kellet igénybe venniük,úgyis mint szamarat,tutajt, helikoptert vagy óriás utasszállító repülőt.

Peruba például hajóval jutott el és az arapapagájok megfigyelése volt a cél. Az ott élő állatokat még éjjellátó kamerákkal is nyomon követték. Az érdekfeszítő előadást követően a papagájmentő alapítvány egy tagja mesélt arról hogyan lehet ezeket a csodás madarakat otthon helyesen tartani. A programot végül a szabadon engedett madarak simogatása zárta.

 

Balog Zsófia 7.a