PÉNZ7

Magyarország először 2015-ben, a Czimra Iskola 2017-ben csatlakozott az Európai Pénzhét kezdeményezéséhez, melynek célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása.

A programsorozat megtartásához – melyre idén március első hetében került sor- a PÉNZ7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítottak:
• az órát tartó, regisztrált tanár felkészülését február közepétől ingyenes kurzusok segítették, idén megújult formában: webes szakmai előadásokkal (webináriumokkal) és e-learning tananyaggal

• a diákok saját osztálytermeikben, a Pénziránytű Alapítvány tapasztalt pedagógus csapata és pénzügyi szakértők által kidolgozott, játékos tananyag segítségével sajátíthatták el és gyakorolhatták a pénz hétköznapi használatához kapcsolódó ismereteket és készségeket
• idén a nyolcadik osztályokban önkéntes pénzügyi szakember is segített az órák megtartásában

A 2018-as Pénz7 pénzügyi témája az „OKOSAN A HITELEKRŐL”, amely kiemelten fontos ismeretanyag a mindennapi pénzügyek terén.
• A rendhagyó tanórán sok új fogalommal ismerkedtek meg a diákok.
• A 6. és 8. osztályosok életkoruknak megfelelő más feladatsorokon keresztül konkrét élethelyzetekre kerestek megoldást. A csoportban történő munka során megvitatták egy-egy lehetséges megoldás következményeit is. Az adott probléma „megtakarítással vagy hitellel” történő megoldása során együttműködési, tudásmegosztási képességük fejlődött.
• És természetesen volt lehetőség egyéni feladatlapon egyszerű gazdasági kalkulációs számításokat végezni.
• Megtapasztalhatták a pénzügyi döntések izgalmát és felelősségét: információgyűjtés, döntés-előkészítés, alternatívák közötti választás, véleménymegosztás, egyeztetés.
• A tanóra végére „házi feladatnak” hitellel kapcsolatos keresztrejtvényt kaptak.
• A tanulók többsége aktívan, érdeklődve dolgozta végig a tanórát.
• Azokban az osztályokban (2 hatodik és 3 nyolcadik), ahol matematikát tanítok rendszeresen elhangzik az a kérdés, hogy hol fogom ezt az életben használni? A PÉNZ7 tanóráin mindig kiderül: számolni, gondolkodni, az ismeretek és lehetőségek alapján döntést hozni az életben, a napi ill. hosszú távú pénzügyeinkben mindig szükséges.

…..és néhány tanulói vélemény a PÉNZ7-ről:
„ Jó volt, bár szerintem több időt kellett volna a témával foglalkozni.”
„Sok dolgot megtudtunk a hitelek különböző fajtáiról.”
„ Megtudtuk, hogy különböző helyzetekben mi a teendő: mikor és milyen feltételekkel szabad hitelt felvenni.”
„Örülök, mert sok új fogalommal ismerekedtem meg, amik fontosak az életben”
„ Nagyon kedves és segítőkész volt a banki (pénzügyi) segítő hölgy.”
„A témához kapcsolódó feladatok érdekesek voltak, amit csoportban vagy egyénileg kellett megoldanunk.”
„Hasznos segítséget kaptunk a jövőbeni pénzügyeinkkel kapcsolatban.”